Dolar 46,2642
Euro 53,5947
Altın 6.254,94
BİST 14.080,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 25°C
Parçalı Bulutlu
Sivas
25°C
Parçalı Bulutlu
Cts 23°C
Paz 16°C
Pts 22°C
Sal 24°C

Sivas’ta hobi bahçesi düzenlemesi meclisten geçti: Araziler korunacak

Sivas’taki hobi bahçesi düzenlemesi meclisten geçti: Araziler korunacak ve doğal yaşam desteklenecek, yerel gönüllüler için yeni fırsatlar doğuyor.

Sivas’ta hobi bahçesi düzenlemesi meclisten geçti: Araziler korunacak
12 Haziran 2026 14:18
7
A+
A-

Giriş

Tarım arazilerinin hobi bahçesi, bağ evi veya dinlenme alanı olarak küçük parçalara bölünmesini engellemeyi amaçlayan düzenleme, Sivas’ta uzun süredir tartışılan konuyu yeni bir aşamaya taşıdı. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerinin raporlarıyla gündeme gelen mevcut yapılar, yıkım süreciyle karşı karşıya kalmıştı.

Meclis’te kabul edilen yeni maddeler, tarımsal amaçlı kurulan kooperatiflerin tarım arazisi edinmesini Tarım ve Orman Bakanlığı iznine bağlıyor. Böylece tarım arazilerinin parçalanarak hobi bahçesi, bağ evi veya dinlenme alanı haline dönüşmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Gelişme

En dikkat çekici başlıklardan biri, izinsiz yapılara yönelik tedbirler oldu. Gerekli izinler alınmadan tarım arazilerine elektrik, su ve doğal gaz aboneliği verilemeyecek. Bu tür abonelikler için hüküm kapsamındaki kurumlara sahte veya yasa dışı başvurularda idari para cezaları uygulanacak.

Sivas’ın Porsuk köyü ve Tavra Deresi çevresi, hobi bahçelerinin gündeme getirdiği tartışmaların merkezinde yer alıyor. Müfettiş raporlarında bu yapıların tarım alanlarını küçülttüğü, verimliliği azalttığı ve plansız yapılaşmayı tetiklediği belirtiliyor. Tavra Deresi kıyılarında ise hobi bahçeleri için açıldığı iddia edilen sondaj kuyularının yeraltı sularını etkilediği, içme suyu ve ekolojik denge açısından risk oluşturduğu gündeme gelmişti.

Sonuç

Meclis’ten geçen düzenlemenin hayata geçirilmesiyle, yerel ölçekte yeni adımlar için zemin oluştu. Kaynakların korunması amacıyla tarım arazilerinin bölünerek kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.