Dolar 46,8088
Euro 53,5617
Altın 6.277,78
BİST 14.417,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 30°C
Açık
Sivas
30°C
Açık
Cum 29°C
Cts 27°C
Paz 25°C
Pts 25°C

İran’da Dini Liderin Cenazesine Yüksek Katılım ve Siyasi Mesajlar

İran’da dini lider cenazesinde yüksek katılım ve siyasi mesajların analizi; mezhep ve güç dengeleriyle ülke politik dinamikleri üzerinde yankılar.

İran’da Dini Liderin Cenazesine Yüksek Katılım ve Siyasi Mesajlar
4 Temmuz 2026 21:50
5
A+
A-

İran’da Dini Liderin Cenazesi ve Halkın Gösterdiği Tepkiler

İran başkenti Tehran‘da, eski dini lider Ayetullah Ali Hamaney için düzenlenen devlet cenaze töreninin halka açık bölümüne on binlerce kişi katıldı. Musalla Camisi’ni dolduran kalabalıklar, Afgan veya Ortadoğu’daki gelişmelere dair sert mesajlar verirken, törenler ülke içindeki ve uluslararası kamuoyundaki yankısını sürdürüyor.

İran devlet haber ajansı IRNA’ya göre güvenlikli alanların ardından şehirler arası etkinlikler planlanıyor. Törenler kapsamında cenazenin Kum, Necef ve Kerbela gibi Şii dünyasının önemli merkezlerine götürülmesi ve nihai olarak Meşhed’de toprağa verilmesi öngörülüyor.

Gösterilerde ABD ile İsrail’e karşı sert mesajlar öne çıktı. Ağıtlarda ve konuşmalarda sık sık kullanılan sloganlar arasında “Amerika’ya ölüm” ve “İsrail’e ölüm” yer alırken, bayraklar ile direniş gruplarını simgeleyen flamalar da dikkat çekti.

Törenin en çok konuşulan ayrıntılarından biri ise yeni Dini Lider Mücteba Hamaney’in kamuoyu önüne çıkmaması oldu. Sağlık durumu ve güvenlik gerekçeleri nedeniyle ilk günlerde görüntülenmeyen Hamaney’in durumu konusunda net bir bilgi paylaşılmadı.

Gözler şimdi defin törenine çevrildi. 9 Temmuz’da Meşhed’de yapılacak törenin, yeni liderin kamuoyuna vereceği mesajı açısından kritik bir dönemeç olması bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.