Dolar 48,7851
Euro 56,0629
Altın 6.892,25
BİST 13.509,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 25°C
Hafif Yağmurlu
Sivas
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 24°C

Hazır Kurutmalık Talepleri Artıyor: Yaş Ürünler Yerini Hazırlara Bırakıyor

Yaş ürün talepleri düşerken hazırlık kurutmalar artıyor; trendleri analiz edin, pazar dinamikleri ve tüketici tercihleri üzerine kısa bir özet.

Hazır Kurutmalık Talepleri Artıyor: Yaş Ürünler Yerini Hazırlara Bırakıyor
18 Eylül 2026 13:04
7
A+
A-

Gündem

Sivas pazarlarında kış hazırlıklarının başlamasıyla kurutmalık biber ve patlıcan çeşitleri tezgâhlarda öne çıkıyor. Eskiden evlerde temizlenen, ipe dizilen ürünler günümüzde daha çok hazır kurutulmuş olarak tercih ediliyor. Özellikle dolma yapımında kullanılan biber ve patlıcanlar için satış yapan vatandaşlar, hazır ürünlerin zahmetsiz olmasını belirtiyor.

Kurutturma işleminin zorluğu ve hava koşullarına bağlılığı, hazır ürünlere olan talebi artırıyor. Evde kurutma yapanların azalmasıyla birlikte hazır kurutulmuş ürünlere yönelim yükselişe geçiyor. Satış yapan Mehmet Şarkışla, talebin bu yıl geçmiş yıllara göre daha yüksek olduğunu söylüyor. Kahramanmaraş’tan gelen biberler ile Antalya Kemer bölgesinden gelen patlıcanlar, farklı yörelerin kurutmalık çeşitlerini sunuyor. Şarkışla, “Uğraşmak istemeyen hanımları hazır kurutulmuş ürünleri tercih ediyor. Biz onların işlerini kolaylaştırıyoruz” diyor.

Bir dizi kurutmalık için biber adet hesabı da dikkat çekiyor: Bir dizimde yaklaşık 45-50 adet biber bulunuyor. Yaş biberle karşılaştırmada ekonomik avantaj sunan kurutulmuş biberler, kilo başına farklı fiyat aralıklarında satılıyor. Örneğin kurutulmuş biberler cinsine göre 200 ila 250 lira arasında değişse de, aynı miktarda yaş biber alınsa yaklaşık 400-450 lira ödeniyor. Ayrıca kurutmanın zahmetli süreciyle karşılaşılmıyor ve hava şartları nedeniyle balkonlarda çürüme riski de ortadan kalkıyor.

Hazır kurutmalık ürünlerin popülerleşmesiyle pazarlarda taze biber satan esnafın tezgâhlarında da değişim yaşanıyor. Tokat’tan getirilen taze biberler için de benzer bir eğilim gözleniyor; bazı ürünler tezgâhta uzun süre kalmadan satılıyor. Şener Mehmet Günyas ise bu durumu şöyle değerlendiriyor: “Taze biberlerimiz Tokat’tan geliyor. Ancak tezgâhlar eskisi gibi dolup taşmıyor; ev hanımları artık doldurup kurutmuyor, hazır ürünleri tercih ediyor.”

Geleneksel üretim alışkanlıklarının değiştiği bir dönemde, bazı ürünlerin eski rağbetini kaybettiği vurgulanıyor. Eski organiklik ve geleneklerin yavaş yavaş unutulduğu ve hazır ürünlere yönelimde belirgin bir artış olduğu ifade ediliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.