Dolar 32,3397
Euro 35,1106
Altın 2.239,71
BİST 8.884,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 10°C
Az Bulutlu
Sivas
10°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 2°C
Cum 3°C
Cts 7°C

Bakan Murat Kurum dedi, tarihi proje 25 Ekim’de başlıyor! İşte ilk temellerin atılacağı 17 şehir

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal konut projesinde temel atma işlemlerinin 25 Ekim’de başlayacağını söyledi. Bakan Kurum, tarihi projenin yapımına ilk etapta başlanacak 17 şehri açıkladı.

Bakan Murat Kurum dedi, tarihi proje 25 Ekim’de başlıyor! İşte ilk temellerin atılacağı 17 şehir
29 Eylül 2022 16:26
179
A+
A-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi’ olarak açıklanan sosyal konut projesi çerçevesinde açıklamalarda bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı paylaşımda, “Vatandaşımızın bu projenin yapılıp yapılamayacağı konusunda hiçbir tereddüttü yok. Tüm dünyanın durduğu bir dönemde böyle bir projeyi açıklıyoruz ve 25 Ekim’de de ilk temellerini atacağız” dedi.

Bakan Kurum, “5 bin konutun ilk temellerini Ankara, Afyon, Amasya, Aydın, Bolu, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’ta atacağız. Valiliklere yazı yazdık. Onlarda ilgililerle görüşmek suretiyle bize talepleri ilettiler. Biz de nüfus dağılımına göre adaletli şekilde sayıları belirleyerek, ilçelere dağıttık” ifadelerini kullandı.

“Projeye başvuracak gençler, taksitleri nasıl ödeyecek?” sorusunu yanıtlayan Kurum, “Gençlerimizin bu projeye güvenini başvuruyla birlikte görüyoruz. 5 milyona yakın başvurunun 1 milyon 714 bini gençlerimiz. Bu önemli bir rakam.” diye konuştu.

Bakan Kurum, projede alternatifler olduğuna işaret ederek “Gençlerimize, ‘2 bin 280 liradan başlayan taksitle isterseniz ev alabilirsiniz.’ diyoruz. Eğer 2 bin 280 lirayı ödeyemiyorsan arsaya başvurabilirsin. 1100 lira, 1200 lira taksitle 10 yıl faizsiz arsa taksiti. Yani bugün ne ödüyorsanız, 10 yıl aynı taksiti ödemeye devam edeceksiniz. Bu çerçevede gençlerimiz, kendi gelirlerine projede hangisi uyuyorsa ona başvurabilirler.” dedi.

Projedeki ödemelerin memur maaşı artışına göre düzenlenecek olmasının bazı endişelere neden olduğunun belirtilmesi üzerine Kurum, şunları kaydetti:

“Bunun cevabı yaptıklarımızda aslında. Geçen sene memur maaşına yaklaşık yüzde 80 artış geldi. Biz TOKİ’den ev almış 1 milyon 170 bin vatandaşımıza dedik ki: ‘Biz kirada bir düzenleme yaptık, kira artışı yüzde 25’i geçemez. Dolayısıyla konut kira artışı yüzde 25 ise bizim taksitlerimizdeki artış da yüzde 25’i geçmemelidir ve bir yıl içerisinde borçlu vatandaşlarımıza yüzde 25 artış yaptık.”

Kurum, bugüne kadar gerçekleştirilen projelerde, taksit artışlarını vatandaşların ödeyebilecekleri şartlarda belirlediklerini vurguladı.

Bakan Kurum, “İlk Evim İlk İşyerim Projesi Türkiye’deki konut fiyatları ve kira artışını tetikleyecek mi?” sorusuna, “Aksine tam tersi bir durum olacak.” yanıtını verdi.

Kore ve Kıbrıs gazilerinin projeye başvuramamalarına ilişkin şikayetlerin hatırlatılması üzerine Kurum, şunları söyledi:

“Bu talep de çok geldi, ilk defa sizin yayınınızda bu konuya açıklık getirmiş olalım. Biz şehit ve gazi ailelerimize yüzde 5 kontenjan ayırdık ve 250 bin konutun yaklaşık 12 bin 500’ü, şehit ve gazi ailelerimiz için ayrılmış durumda. Gelen talep üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızla görüştük ve bu çerçevede güzel de bir çalışma yaptık. Evi olmayan Kore ve Kıbrıs gazilerimiz de bu projeye başvurabilecekler. Zaten diğer şehit ve gazi ailelerimiz üzerinde evi varsa da başvurabiliyor.”

Bakan Kurum, İlk Evim İlk İşyerim Projesi’nin bütün sektörlerde istihdamı artıracağını, yeni istihdam alanlarının oluşturulacağını söyledi.

Bu projeyle 250 sektörde toplam 200 bin yeni istihdam alanının oluşacağını dile getiren Murat Kurum, “Gençlerimiz, yeni mühendislerimiz, mimarlarımız, teknikerlerimiz, harita mühendislerimiz bu noktada bu projelerimizde rahatlıkla çalışabilecek. Bunun dışında Bakanlığımız hem bize hem de bağlı olduğumuz kuruluşlarımıza yeni mühendisler, mimarlar almaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’de yıllık yaklaşık 600 bin yeni konut yapıldığını belirterek “Arz talep dengesiyle alakalı. Ben burada talep karşısında arzı artırıyorum. Şimdi orta gelire de yapacağız. Orta gelire de arkasından proje açıklayacağız. Dolayısıyla o 600 bin içerisinde de orta gelirin alabileceği şartları sağlamaya çalışacağız. Bunu da Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve Emlak Konut’la çalışıyoruz. Bu projeyi açıkladık kiralar ve konut fiyatları düştü, düşmeye de devam edecek.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.