Dolar 39,5586
Euro 45,4127
Altın 4.266,75
BİST 9.196,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 20°C
Az Bulutlu
Sivas
20°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 26°C
Cum 28°C
Cts 26°C

81 İl İçin Doğal Bitki Rehberi Projesi Başlatıldı

Çevre Bakanlığı ve YTÜ iş birliğiyle 81 ilde doğal ve yerel odunsu bitkileri içeren kent peyzaj rehberleri hazırlanıyor. Proje 2025’te tamamlanarak şehirlerin hizmetine sunulacak.

81 İl İçin Doğal Bitki Rehberi Projesi Başlatıldı
19 Nisan 2025 08:59 | Son Güncellenme: 19 Nisan 2025 11:29
49
A+
A-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, düzenlenen bir etkinlikte önemli açıklamalarda bulundu. Varank, “Her biri bilimsel esaslara göre özenle seçilmiş odunsu bitkiler sayesinde hem karbon tutulumunu artıracağız hem de şehirlerimizin çevresel direncini güçlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde gerçekleştirilen “Bitki Rehberleri Protokolü İmza Töreni ve Tanıtım Toplantısı”nda konuşan Varank, bu projenin doğayla uyumlu ve çevreye duyarlı bir yaklaşım sergilediğini vurguladı. Ayrıca, “Kent Kimliğini Yansıtacak ve İklim Değişikliğine Uyum Sağlayacak Odunsu Bitki Rehberleri Projesi”, iklim değişikliğine dirençli ve estetik açıdan zengin kentler oluşturmak için atılmış önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Varank, Türkiye’deki iklim değişikliğine dikkat çekerek, “Bu dramatik değişim karşısında artık seyirci kalmak mümkün değildir. Şehirleşme politikalarımızı, altyapı yatırımlarımızı ve yeşil alan planlamalarımızı yeni iklim koşullarına göre yeniden ele almak zorundayız” dedi.

Bakan Yardımcısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan “Millet Bahçeleri Projesi” ile 81 ilde 100 milyon metrekare yeşil alan hedeflendiğini belirtti. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Davutpaşa Kampüsü’nde 2021 yılında kurulan millet bahçesinin, biyolojik göletlerden bitki tünellerine kadar çeşitli bileşenleri içerdiğini ifade etti.

Bu projenin, şehir estetiği ile ekolojik uyumu bir araya getiren anlamlı bir çalışma olduğunu kaydeden Varank, “Doğru ve yerel koşullara uygun bitkilerin seçilmesi, su tasarrufu sağlayacak ve kent ekosistemlerini destekleyecektir” diye ekledi.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün ise, bu rehberlerin 2025 yılı itibarıyla tüm şehirlerde tamamlanıp hizmete sunulacağını duyurdu. Yenigün, “Bugün bu sözleşmeyi başlatıyor ve yıl sonuna kadar Türkiye’nin bütün illeri için bu rehberi tamamlamış olacağız” dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik de, bu projenin üniversite-kamu işbirliğinin en somut örneklerinden biri olduğunu belirtti. Projeyle, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 22 ilin bitki rehberinin tamamlandığını ve diğer bölgeler için de rehber kitapların yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini vurguladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şehirlerde yeşil alanların tasarımında kent kimliğini destekleyecek doğal bitki türlerinin tercih edilmesi için “Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Odunsu Bitki Rehberleri Projesi”ni hayata geçiriyor. Proje kapsamında Türkiye genelindeki yerel odunsu bitki örtüleri inceleniyor ve illerin bitki varlığı kayıt altına alınıyor.

Teknik ekip, 24 üniversiteden 55 uzmandan oluşuyor ve 81 il için özel bitki rehberleri hazırlanıyor. Proje ile 22 kitabın yazım aşaması tamamlanmışken, toplamda 81 kitaplık serinin oluşturulması hedefleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.