Dolar 39,6758
Euro 45,7918
Altın 4.297,42
BİST 9.203,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 28°C
Az Bulutlu
Sivas
28°C
Az Bulutlu
Cum 28°C
Cts 26°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Topkapı Sarayı Harem Daireleri Yeniden Ziyarete Açıldı

Topkapı Sarayı Harem Daireleri yeniden ziyarete açıldı. Tarihi atmosferi keşfedin ve Osmanlı dönemine yolculuk yapın. Hemen ziyaret planınızı yapın!

Topkapı Sarayı Harem Daireleri Yeniden Ziyarete Açıldı
22 Mayıs 2025 20:01
35
A+
A-

Topkapı Sarayı Harem Daireleri Tarihi Yeniden Canlandırıldı

ANKARA-BHA Milli Saraylar Başkanlığı’nın kapsamlı restorasyon çalışmaları kapsamında, Topkapı Sarayı’nın Harem Dairesi’nde bulunan 1. Ahmed ve 3. Ahmed Has Odaları, uzun süren çalışmaların ardından tekrar ziyaretçilere açıldı. Bu iki özel mekan, hem tarihi hem de sanatsal açıdan büyük öneme sahip.

Yeniden açılışın önemi hakkında açıklama yapan Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, Harem’in kalbinde yer alan bu odaların Osmanlı saray yaşamına ve sanatına ışık tutan önemli örnekler olduğunu belirtti. Özellikle 1. Ahmed Has Odası’nın, dönemin padişahı için inşa edilerek okuma odası ve kütüphane olarak kullanıldığı biliniyor. Yıldız, bu odanın Osmanlı klasik dönem mimarisinin sivil alandaki son büyük örneği olduğunu vurguladı.

Diğer odalar arasında yer alan ve “Yemiş Odası” olarak adlandırılan 3. Ahmed dönemi odası ise, Lale Devri’nin özgün natüralist süslemeleriyle dikkat çekiyor. Meyve ve çiçek motifleriyle bezeli bu alan, Edirnekari tekniğiyle işlenmiş detaylar, Kaside-i Bürde’den beyitlerin yer aldığı yazı kuşakları ve erken Osmanlı barok izleriyle öne çıkıyor.

Restorasyon süreci ve özgünlük hakkında bilgi veren Yıldız, her iki odanın yaklaşık 10 yıl süren bilimsel restorasyon çalışmalarıyla aslına uygun hale getirildiğini söyledi. Bu süreçte kullanılan özgün malzeme ve teknikler, detaylı belgelenerek arşivlendi. Bu sayede, tarihi mekanlar hem korundu hem de gün yüzüne çıkarıldı.

Her iki oda, şu anda haftanın her günü, salı hariç, 09.00-17.30 saatleri arasında ziyaretçilere açık. Restorasyonların ardından, ziyaretçiler Osmanlı saray yaşamına ve sanatına dair önemli izler taşıyan bu iki odada tarihi deneyim yaşayabiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.