Dolar 39,6758
Euro 45,7918
Altın 4.297,42
BİST 9.203,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 28°C
Az Bulutlu
Sivas
28°C
Az Bulutlu
Cum 28°C
Cts 26°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Japonya ve Türkiye İşbirliğiyle Keneler ve Hastalıklar Üzerine Araştırma Projesi

Japonya ve Türkiye işbirliğiyle keneler ve hastalıklar üzerine yapılan araştırma projesi hakkında detaylar, amaçlar ve kazanımlar hakkında bilgi edinin.

Japonya ve Türkiye İşbirliğiyle Keneler ve Hastalıklar Üzerine Araştırma Projesi
3 Haziran 2025 14:00
19
A+
A-

Gelişen İşbirliği ve Proje Kapsamı

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Ana Bilim Dalı’nın paydaş olarak yer aldığı, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı ve Tıbbi Araştırma ve Geliştirme Ajansı tarafından desteklenen SATREPS programı kapsamında, Japonya ile gelişmekte olan ülkeler arasında küresel sorunları çözmeyi amaçlayan uluslararası ortak araştırmalar gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda, Sivas ve Tokat’ta gerçekleştirilen saha çalışmalarıyla kene faunasının tespiti, türlerin dağılım haritasının oluşturulması ve iklimsel verilerle değerlendirilmesi çalışmaları yapılıyor.

Çalışmalara Katılan Uzmanlar ve Çalışma Süreci

Çalışmalarda toplam 11 bilim insanı görev aldı, bunların 4’ü Japon bilim insanıydı. Toplanan kenelerin tür teşhisleri, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Parazitoloji Laboratuvarı’nda gerçekleştirildi. Projenin koordinasyonu Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülüyor ve yaklaşık 5 yıldır devam ediyor.

Saha Çalışmaları ve Bulgular

Tokat ve Sivas’ta yaklaşık bir hafta süren saha çalışmalarında, özellikle Kenelerin kan emmemiş bireylerine öncelik verildi. Belirlenen lokasyonlarda toplamda 1000’in üzerinde kene örneği toplandı. Çalışmalarda, Hyalomma, Dermacentor, Rhipicephalus ve Haemaphysalis olmak üzere 4 cins tür tespit edildi. Hyalomma cinsi, özellikle sığırlar üzerinde yoğunluk gösteriyor ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının yoğun yaşandığı bölgede vektör önemi taşıyor.

İleri Analizler ve Uzman Görüşleri

Proje ile özellikle hastalık bulaştırma potansiyeli yüksek olan türlere odaklanılıyor. Japon Ormancılık ve Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsü Yaban Hayatı Ekolojisi Bölümü’nden Dr. Kandai Doi, “Sahadan yüzlerce kene topladık. Özellikle riskli bölgeleri gösteren bir dağılım haritası oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.