Dolar 39,2169
Euro 45,2700
Altın 4.345,98
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 30°C
Parçalı Bulutlu
Sivas
30°C
Parçalı Bulutlu
Cts 23°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

TBMM’de Başkanlık Seçimi ve Sonuçları

TBMM’de Başkanlık Seçimi’nin detayları ve sonuçları hakkında güncel bilgiler. Meclis seçim süreci ve yeni başkanın belirlenmesiyle ilgili detaylar burada.

TBMM’de Başkanlık Seçimi ve Sonuçları
4 Haziran 2025 10:58
17
A+
A-

TBMM Genel Kurulu’nda Başkanlık Seçimi ve Gelişmeler

28. Dönem ikinci devre TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın başkanlığında toplandı. Seçimin ilk turunda, toplamda 549 milletvekili oy kullandı ve adaylar arasında AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş (305 oy), CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan (122 oy), DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Osman Cengiz Çandar (50 oy), İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı (30 oy) ile Yeni Yol Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman (31 oy) yer aldı. Bir oy boş kullanılırken, 10 oy ise geçersiz sayıldı. Hiçbir aday, TBMM Başkanı seçilebilmek için gereken 400 oya ulaşamadı.

İkinci tur oylamada, 543 milletvekili oy kullandı. Kurtulmuş 306 oy, Bayraktutan 120, Çandar 47, Paçacı 27 ve Karaman 30 oy aldı. İki oy boş, 11 oy ise geçersiz sayıldı. Bu sonuçlar, adayların hiçbiri üçüncü turda da yüzde 66’ya ulaşan çoğunluğu sağlayamadığını gösterdi ve üçüncü tura geçildi.

İkinci Tur ve Üçüncü Tur Oylamalar

Üçüncü turda, 529 milletvekili oy kullandı. Kurtulmuş 329, Bayraktutan 118, Çandar 18, Paçacı 26 ve Karaman 26 oy aldı. Bir oy boş, 11 oy ise geçersiz sayıldı. Kurtulmuş, bu turda da yeterli çoğunluğu sağlayarak yeniden TBMM Başkanı seçildi.

Yapılan Temaslar ve Siyasi Görüşmeler

Seçimler devam ederken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kuliste kısa bir görüşme yaptığı da kayıtlara geçti. Kurtulmuş, meclisin yeni dönemdeki önceliklerinden biri olan “Terörsüz Türkiye” konusundaki çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ayrıca, TBMM’de kurulması planlanan komisyona ilişkin, “Partilerimizin tamamı, TBMM içinde ortak bir çalışmaya katkı vermeye hazır” ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, şeffaf ve demokratik bir ortamda yeni bir içtüzük çalışması yapılmasının önemine vurgu yaptı ve yeni anayasa çalışmalarının da devam edeceğini belirtti.

Erdoğan’dan Destek ve Tebrik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı seçilen Numan Kurtulmuş’u tebrik etti. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Gazi Meclisimizde yapılan oylamayla TBMM Başkanlığına yeniden seçilen İstanbul Milletvekilimiz Sayın Numan Kurtulmuş’u Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul ettim. Kendisine başarılar diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Kurtulmuş’tan Teşekkür ve Gelecek Dönem Vizyonu

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederek, kendisine gösterilen desteğin kendisi için büyük bir onur olduğunu söyledi. Ayrıca, yeni dönemde, millet iradesinin ve demokrasinin standartlarının daha da yükseltilmesi adına çalışmalar yapacaklarını vurguladı. Kurtulmuş, “İnşallah önümüzdeki devre, 28. Yasama Dönemi, fevkalade önemli işleri başardığımız bir devre olacaktır” diyerek, milletin hayrına olan tüm projelerin ve reformların takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.