Dolar 46,4593
Euro 53,2885
Altın 6.238,21
BİST 14.734,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 22°C
Az Bulutlu
Sivas
22°C
Az Bulutlu
Pts 23°C
Sal 25°C
Çar 24°C
Per 24°C

İran ile ABD arasında İsviçre görüşmeleri sonrasında yeni aşama

İran-ABD arasındaki İsviçre görüşmeleri sonrası yeni aşamada diplomasiye odaklanan gelişmeler ve geleceğe yönelik olası etkiler.

İran ile ABD arasında İsviçre görüşmeleri sonrasında yeni aşama
22 Haziran 2026 07:20
2
A+
A-

İran ile ABD arasındaki müzakereler İsviçre’de sürdü

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İsviçre’de ABD ile yürütülen temasların ardından ülkesi için önemli ekonomik kazanımlar elde edildiğini söyledi. Petrol ve petrokimya ihracatına yönelik muafiyetler sağlandığı, bazı dondurulmuş varlıkların serbest bırakıldığı ve kalkınmaya yönelik geniş kapsamlı bir planın devreye alınacağı ifade edildi.

Arakçi’nin açıklamaları, Katar ve Pakistan’ın arabuluculuğunda İsviçre’de yaklaşık 18 saat süren görüşmelerin ardından geldi. Görüşmeleri takip eden taraflar, ilerleme kaydedildiğini belirtti ve 60 gün içinde nihai bir anlaşmaya varılması için yol haritası oluşturulduğunu duyurdu.

İlk sınav Lübnan’da olacak Arakçi, X üzerinden yaptığı paylaşımda iki ülkenin arabuluculuk çabalarını övdü ve Lübnan’daki çatışmanın önlenmesi ile mutabakatın uygulanması konularında ilerleme kaydedildiğini kaydetti. Arakçi, “İlk gerçek sınav Lübnan’daki çatışma önleme hücresi olacak” ifadesini kullandı. Lübnan için ortak mekanizmanın kurulması da bu süreçte öne çıkan bir başlık oldu.

İsviçre’deki görüşmelerin ardından Katar ve Pakistan tarafından yayımlanan ortak bildiride, ABD ve İran’ın Lübnan’da askeri operasyonların yeniden başlamasını önlemek amacıyla bir çatışma önleme hücresi kuracağı belirtildi. Mekanizmanın, taraflar arasındaki mutabakatı Lübnan’daki askeri faaliyetlerin sona erdirilmesini hedefleyerek hayata geçirmesi planlanıyor.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.